top of page

Hundsporter

Vad kan jag göra med en så liten hund som Russkiy Toy? Svaret är enkelt.. Väldigt mycket!

Russkiy Toy är en otroligt mångsidig ras som älskar aktivitet och att vara i rörelse. Det viktigaste för hunden är att den får aktiveras både fysiskt och psykiskt. Du kan göra mycket hemma, på promenaden, i den lokala parken eller i en träningshall. Vill du göra lite mer med din hund så kan du träna och tävla i olika hundsporter. Här kommer några aktiviteter som är populära och omtyckta:

106421371_3675970919096139_4755264474893

VILTSPÅR

Viltspår är en utmärkt aktivitet för att stimulera hunden fysisk, mentalt och är även stärkande för relationen mellan förare och hund. Här får hunden arbeta utomhus, ofta i terräng, där de får använda ett av sina starkaste sinnen, nämligen luktsinnet. 

För att lägga ett viltspår behöver man ett ben av ett klövdjur tillexempel rådjur, hjort eller älg samt blod från nöt eller gris. Viltspåret syftar till att träna hunden till att bli en duktig eftersökshund.

Vill man gå prov så finns det viltspårprov och hunden kan bli viltspårchampion.

Det här är en rolig aktivitet för både hund och människa. Russkiy Toy är en rolig träningskamrat, kvick i sinnet och rapp på sina instinkter.

På bild ser ni Lucky Line's Tribute To Maestro - Wille som går viltspår med sin matte Therese.

118720436_10157532541890963_511958171575

På bild ser ni Lucky Line's Victorious Runner - Winna som tävlade inofficiellt med mig.

AGILITY

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Det är en uppvisning i avancerat samspel som kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.

Agility är fartfyllt och i princip alla hundar tycker att det är roligt. Det stärker hundens självförtroende och förbättrar samspelet mellan hund och förare, oavsett om man tränar för skojs skull eller mot tävling.

Det finns två klasser, agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. I klass 3 delas det ut certifikat. Hunden behöver erövra 3 certifikat för att bli champion. I Sverige kan man bli agilitychampion samt agility(hopp)champion.

T9KffWCw_edited.jpg

På bild ser ni ett BIR & BIM Russkiy Toy släthår från rasspecialen i Norrköping 2017 där vår Vita korades till bäst i rasen.

thumbnail_rock4.jpg

På bild ser ni Lucky Line's Self Made Rocket - Rocket markera en låda innehållande doften.

UTSTÄLLNING

På en utställning visar du upp din hund och får ett utlåtande. Du kan även vinna priser och andra utmärkelser. Utställningar ger alla hundintresserade chansen att få se fina hundar och träffa likasinnande under trevliga former.

Kvalitetsbedömning innebär att hunden tilldelas pris för sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav. Några av kvalitetspriserna är Excellent, Very good & Good. En utmärkelse som hunden kan få efter ha erövrat X antal CERT är utställningschampion.

Den som blir BIR (bäst i rasen) får tävla om BIG (bäst i gruppen). Vinner man gruppen så går man vidare till BIS (best in show). 

Man tävlar även om CACIB, Nordiskt cert osv på vissa utställningar. Det finns även utställningar som man tävlar om vinnartitlar, tex Finsk Vinnare 2019.

NOSEWORK

Likt sporten viltspår så får hunden i den spännande hundsporten nosework använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera sin hund!

Sporten ger dessutom hunden både fysisk och mental stimulans när den tillsammans med sin förare söker efter dofterna som kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.

Det finns startkit att köpa på diverse djurbutiker och möjligheten till att träna hemma är stora.

När man tävlar ska hunden kunna visa sin förare var doften finns och det ska gå så fort som möjligt.

Sen finns det givetvis många andra sporter också tex rallylydnad, lydnad, freestyle och heelwork to music, bruks (spår, sök och rapport) osv. Det bästa är att testa sig fram med sin hund och se vad som passar er bäst!

bottom of page